A champagne like no other

Together with this two brothers, Alain Couvreur started to produce Champagne in 1961, following the footsteps of his grandfather.

Today, David and Rémi lead the company as seventh generation Champagne farmers. They posses the wine ranks on the Massif de Saint-Thierry and in the Vesle valley.

De Wijnbergen liggen voornamelijk in  Prouilly en Pévy, maar ook aan de andere kant van de rivier de Vesle, in Unchair en Branscourt. In Prouilly, Pévy und Branscourt wordt vooral Pinot Meunier ( 2,05 ha) en Pinot Noir ( 2,5 ha) verbouwd, in Unchair Chardonnay (1,6 ha)  ; alle percelen liggen op hellingen. De gebroeders David en Remi Couvreur, die het  bedrijf sinds 2008 runnen, hebben ondertussen ieder hun eigen merk opgericht, bewerken elk 1,35 hectare voor hun eigen merk. David Couvreur 11.500 flessen en Remi Couvreur 6.500 flessen per jaar, met welke ze hoofdzakelijk oogstjaarchampagne produceren. Blanc de Blancs of Blanc de Noirs.

De wijnen worden voor de Tirage, meestal in Mei, 8 maanden in thermogestuurde edelstaaltanks verbeterd, uitsluitend Char-donnay, wordt sinds 2008 in Barrique verbeterd. Alle wijnen doorlopen het Malolaktische gistingsproces. De flessen ondergaan een handmatige remuage. De dosage ligt bij alle Champagne tussen de 7,5 en 10,5 gram. Bij alle flessen is de degorgeerdatum groot op het etiket vermerkt ; aan de hand van getallen naast de degorgeerdatum kan men opmaken uit welk jaar de wijnen in de Cuvée stammen, BB11/12 betekent bijvoorbeeld, dat de basiswijn in deze Blanc de Blancs uit de jaren 2011 en 2012 stammen.

De stilistiek
De Champagners van Alain Couvreur zijn vol en harmonieus, fruitig en helder. Ze zijn krachtig en vol, rijp fruitig en met een goede afdronk. Het zijn Champagners, die als apperatief, maar  evengoed een heel diner  kunnen begeleiden, bij vis en gevogelte ingezet kunnen worden, of bij harde kaassoorten geprobeerd kunnen worden. Vooral de wat later gedegorgeerte, langer op de gist gerijpte Champagne.

Leave a Reply